31 Ağustos 2016 Çarşamba

Masun Görünen Tehlike (YUMURTA) !

Yumurtanın Zararları

Yumurtanın zararları, Yumurta oldukça önemli bir protein kaynağıdır ve neredeyse bütün beslenme uzmanları ve doktorlar yumurtanın mutlaka her gün tüketilmesi gerektiğini söylüyorlar. Evet aslında yumurta çok faydalı bir gıda dır. Fakat yumurtaya tavuktan veya üretildiği çiftliğin, yeteri kadar temiz tutulmamasından kaynaklanansalmonella adında bir bakteri bulunmaktadır. Bu bakteri, özellikle yumurtanın çiğ olarak tüketildiği, mayonez gibi, bazı yiyeceklerden insanlara geçmektedir. Samonella bakterisi insanlara bulaştığında çok ciddi enfeksiyonlara neden olmaktadır. Tedbir alınmadığı takdirde ölümle sonuçlanabilecek çok ciddi boyutlara varabilmektedir.

Yumurtanın en fazla görülen bazı zararlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
  • Yumurtanın sarısı oldukça yağlıdır. Bu yüzden fazla yumurta tüketimi kolestrolun çıkmasına neden olabilir.
  • Yumurtanın, pastırma ve sucuk gibi et ürünleri ile birlikte tüketilmesi, Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini artırmaktadır. Yumurta, ıspanak veya pazı gibi sebzelerin üzerine kırılarak tüketilirse, daha sağlıklı olacaktır.
  • Kananda da yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre uzmanlar, kırk yaşının üzerindeki insanların haftada üç defadan çok yumurta tüketmesi, kalplerine en az sigara kadar zarar verdiği yönünde açıklama da bulunmuşlardır.
  • Alerjik reaksiyonu olan kimseleri yumurta tüketmesi sakıncalıdır. Ayrıca günde üç yumurtadan fazla tüketilmesi, bazı kimselerde alerjisi olmasa dahi, kaşıntıya ve deri üzerinde tahrişe neden olabilir.
  • Sekiz ayın altındaki bebeklere yumurta verilmesi sakıncalıdır. 
Yumurtanın zararlarından korunmak için yapılması gerekenler nelerdir?
  • Yumurtayı alırken üzerinde seri numarası ve son tüketim tarihlerine mutlaka dikkat edin. Yumurta bayat olursa, tüketilmesi sağlık açısından son derece sakıncalıdır. 
  • Yumurtayı bohça veya börek için kullanıyorsak, yumurtaya dokunduktan sonra kesinlikle ellerinizi güzelce yıkamadan hamuru yoğurmayın. Sadece hamur yoğururken değil, yumurta elinize ne zaman temas etse, ellerinizi yıkayın. Çünkü ne kadar tedbir alınırsa alınsın, yumurtanın pekte hijyenik bir ortamdan geldiği söylenemez.
  • Yumurta, çıktığı tavuktan, tavuğun aldığı besinlerden ve kümesin ortamındaki bakterileri içine geçiren bir varlıktır. Bu yüzden az pişmiş veya çiğ olarak tüketilmesi sakıncalıdır. Ayrıca aynı tehlikeler organik yumurtalar için de geçerlidir.
  •  Özellikle yaz aylarında yumurta alırken, Buz dolabında saklananlar tercih edilmeli. Çünkü 5 derecenin üzerindeki ısılarda yumurta, son kullanma tarihi geçmiş olmasa dahi, bozulmuş olabilir.
Yumurtanın bayat olup olmadığı nasıl anlaşılır?
  • Marketten aldığınız yumurtanın bayat olup olmadığını sadece üretim tarihine bakarak anlayabilirsiniz. Fakat yinede içiniz rahat etmezse, eve getirdiğinizde derin bir kasenin içerisine su doldurun ve yumurtayı içine bırakın. Eğer yumurta suyun üzerine azda olsa çıkıyorsa yumurta tazedir. şayet suyun dibine batarsa yumurta kesinlikle bayattır. 
  • Yumurtanın taze olup olmadığını anlamanın diğer bir yolu ise, yumurtayı kırdığınızda yumurtanın sarısı dağılmışsa, yani akı ile sarısı birbirine karışmışsa o yumurta kesinlikle bayattır ve tüketilmesi son derece sakıncalıdır.
  • Yumurtayı haşladığınızda kabukları kolaylıkla soyulursa, yumurta bayattır. Çünkü taze yumurta zor soyulur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder